fbpx

Българска Ушу Академия (БУА)

НАЧАЛОТО…

ushu1БУА е създадена от г-н Станчо Станев през 1993 година с цел разпространяване на китайското традиционно бойно изкуство Ушу. Основната си цел Академията осъществява чрез обучение на инструктори, съдии и състезатели по Ушу от цялата страна, откликвайки на огромната необходимост от подготовка на високо квалифицирани специалисти. БУА запълни тази празнина, предлагайки на студентите си обучение в рамките на 3 години и 2 години специализация.

 

ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ…

За обучението бяха поканени изявени преподаватели от цялата страна и гостуващи специалисти от Китай. Сред преподавателите бяха:

 • проф.Чън по Традиционна китайска медицина
 • проф. Фан Шъ по китайски език
 • г-н Ю Джинбин по китайски език
 • г-н Сяо Цин по Ушу
 • г-н Лин Кайтин по Цигун
 • д-р Пан по китайска медицина и масаж
 • г-н Гуан Син по традиционна кит. калиграфия
 • г-жа Чжу Хун по традиционна кит. живопис
 • г-н Ли Я Дзюн по Ушу
 • г-н Шън Фей по Цигун
 • г-н Станчо Станев по Ушу, Цигун и директор на БУА
 • г-н Дориан Александров по история на Ушу
 • г-н Асадур Маркаров по традиционна кит.калиграфия и живопис
 • г-жа Мария Неделчева по традиционен кит.театър
 • г-н Павел Павлов по история на Китай
 • други

УЧЕБНАТА ПРОГРАМА…

Комплексната програма на обучение включва следните дисциплини:

– Ушу – основни групи стилове. Методика на обучението.

През първата година се изучават северните стилове, ръчни и оръжейни стилове. През втората година южните стилове, а през третата вътрешните стилове.

– Цигун – основни принципи на Цигун, видове дихателни практики и системи, методика на обучение и приложение.

– История на китайското Ушу – създаване, развитие и особености на китайското Ушу и мястото му сред другите бойни изкуства.

– Класификация на стиловете в Ушу – основни групи и принципи на деление в Ушу според географското местоположение, според методите на използване на силата, според вида на изповядваната религия, както и условността на това деление.

– Китайски традиционни изкуства – дисциплина, тясно свързана с китайската култура. Тя включва дисциплините: китайска традиционна живопис (го хуа), китайска традиционна калиграфия (шу фа), китайски традиционен театър (дзин дзу) и други.

– Китайска традиционна медицина (чжън цзю) – основни принципи на традиционната китайска медицина и методите и на въздействие.

–  Китайска традиционна философия – запознава студентите с основните видове философски системи в Китай – конфуцианство, даосизъм, будизъм и други.

–  Китайски език – дава основни познания по китайски език в писмена и говорима форма до нивото на свободен разговор.

–  История на Китай – проследява хронологията на събитията в китайската история и връзката им с Ушу.

– Методика на обучението по Ушу, традиция и съвременност – е една от най-важните дисциплини за бъдещата работа на студентите и за цялостното им оформяне и изграждане, като специалисти. Проследяват се и се изучават традициите в това направление.

– Сан Да – свободните двубои в Ушу. Тази дисциплина дава на студентите основни практични и методични познания и насоки. Запознава ги с традициите и съвременните аспекти в Сан Да.

– Съдийски програми и съдийстване – запознава студентите с видовете съдийски програми и правилници, както и методите за прилагането им.

ПРОГРАМА – “УШУ УЧИЛИЩА”…

ushu2Към Академията бе изградена система “Ушу училища” със специализирани паралелки от първи клас. Тя започна във Варна с паралелки в ОУ “Св.Св. Кирил и Методий”, ОУ “Ангел Кънчев” и ОУ “Димчо Дебелянов”. Под ръководството на Станчо Станев работеха първите преподаватели – студенти – Яна Русева и Пламен Кондов. Чрез обучението се постави началото на системни занимания по специална програма за всички деца от Ушу паралелките. Така имаше възможност за по-голям подбор и база за подготовка на бъдещите състезатели. Някои от учениците станаха по-късно шампиони на страната и продължават да се състезават и до днес в различни клубове разпространявайки наученото.

СТУДЕНТИТЕ…

От основаването на Академията се обучаваха и направиха първите си стъпки в ушу студенти от над 30 селища от страната. По-късно те разпространяваха Ушу в създадените от тях клубове в родните им места. Част от тях получиха дори международно признание за уменията си. По изявени студенти в Академията бяха:

 1. Тодор Павлов Вълков (Варна) – многократен национален шампион по Ушу и бронзов медалист от Втория международен турнир за Европейската купа в Истамбул,Турция (ХІ-95 г.). Съдия по Ушу и основател и ръководител на Ушу клуб “Хей Хай Лун”-гр.Варна. Специалист по вътрешни стилове.  Инструктор към БУА.
 2. Яна Росенова Русева (Варна) – многократен републикански шампион по Ушу, като състезател на БУА, съдия по Ушу и инструктор към БУА  и “Ушу училища” до 2000 година. Ръководител на Ушу клуб “Мей Хуа” – Варна.
 3. Данчо Радев Йорданов (гр.Белослав) – състезател  и инструктор към БУА, многократен републикански шампион по Ушу и музикални форми в Кик-бокс, шесто място по музикална форма на Световното първенство по Кик бокс в Лондон 1992 г.
 4. Калин Илчев Андонов (Търговище) – създател и ръководител на Ушу клуб “Дзин Бао”- гр.Търговище, където подготви отлични състезатели.
 5. Наско Йорданов Георгиев (Добрич) – създател и ръководител на Ушу клуб “Дзин Фън”-гр. Добрич, подготвил много отлични състезатели.
 6. Станислав Василев Стоянов (гр.Харманли) – основен състезател на Ушу клуб “Даос”-гр.Харманли и многократен републикански шампион по Ушу, четвърто място на Втория международен турнир за Европейската купа в Истанбул,Турция (ХІ-95 г.).
 7. Любомир Йорданов Михалчев (гр.Димитровград) – създател и ръководител на Ушу клуб “Хей Лун”-гр. Димитровград, където подготви много добри състезатели.
 8. Пламен Жеков Кондов (Варна) – многократен републикански шампион, като състезател на БУА, инструктор към БУА до 1999 г.
 9. Тихомир Георгиев Найденов (гр.Лясковец) – основател на Ушу клуб “Бей Лун” – гр.Балчик, организатор на Ушу Фустивал в Двореца,Балчик.
 10. Марин Михайлов Матеков (Сливен) – ученик на Станчо Станев няколко години преди откриването на Академията. Създател и ръководител на Ушу клуб “Сян Шън”- гр.Сливен. Работи предимно с деца в детските градини.
 11. Валери Радев Бараков (гр.Трявна) – създател и ръководител на Ушу Клуб “Лао Шан”-Трявна.
 12. Даниел Игнатов Симеонов (Ловеч) – основател на един от първите клубове по Ушу на студентите от Академията.
 13. Георги Желев Стойков (гр.Поморие) – ръководител на Ушу клуб в Поморие.
 14. Румяна Борисова Генадиева (с.Сладка вода,обл.Варненска) – създател и ръководител на Ушу клуб “Бял Орел”- с.Сладка вода, Варненско.
 15. Милен Кирилов Радославов (Шумен) – създател и ръководител на Ушу клуб в Шумен.
 16. Мария Георгиева Шуплинова (Варна) – основател и ръководител на клуб по Тайчи и Цигун в Германия.
 17. Диньо Жеков Маринов (София) – служител в НСО – София.
 18. Красимира Динева Кунева (Русе) – дългогодишен състезател на Ушу клуб “Калагия” – гр.Русе.
 19. Иванка Йорданова Йорданова (Русе) – състезател на Ушу клуб “Калагия”-Русе.
 20. Димитричка Божимирова Ганева (Варна) – най-възрастната курсистка (57 г.) в Академията.

СЪСТЕЗАТЕЛНА ДЕЙНОСТ…

Състезателната дейност на БУА е изключително богата и разнообразна. Там възпитаниците на Станчо Станев показват своите възможности и качества, завоювайки призови места при всичките си участия.

ushuImage91ushuakademiqImage52

Международен открит турнир по Ушу – гр.Днепропетровск, октомври 1989 г.

През октомври 1989 година в зала “Днепрошин” в град Днепропетровск, УССР се проведе Първият международан открит турнир по Ушу за наградата на Университета по Ушу. Освен участниците нот представителните отбори на различните републики от СССР участваха и представителния отбор на гр.Шанхай и от гр.Варна под ръководството на Станчо Станев. Турнирът се проведе по задължителна и волна програма в следните направления:

 • Чан Чуан (Дълъг Юмрук) – северни стилове
 • Нан Чуан (Южен Юмрук) – южни стилове
 • Сянсин Чуан (Подражателни стилове) – маймуна, орел, пиян и други
 • Тайчи чуан (Юмрукът на Великият предел)
 • Чуандун Цъсе (традиционни оръжия)
 • Дуй Лян ( театрализирани двубои)

Програмата беше много тежка и продължителна и изискваше изключителна концентрация, поради необходимостта от по няколко излизания за един ден в различни стилови направления. След оспорвана борба в дисциплината Нан Чуан, нашият състезател Драгомир Димчев се класира на шесто място. В дисциплината Чуандун Цъсе състезателите трябваше да демонстрират умения с два вида традиционно оръжие. Нашите състезатели Драгомир Димчев и Иван Димчев завоюваха съответно десето и единадесето място. При едното от оръжията нашият Драгомир Димчев спечели зрителските симпатии, като изпълни с “нунчаку” форма с изключителна сложност, бързина и при това със завързани очи за което получи най-високата оценка 9,2.

Преди започването на турнира Университета по Ушу организира  тридневен инструкторски семинар по Ушу, който завърши с изпит-атестация за инструкторска степен. Нашите състезатели Драгомир и Иван Димчеви положиха успешно изпита и получиха инструкторски сертификати.

След приключването на турнира се проведе Ушу Фестивал с представянето на победителите. При представянето на варненския отбор на неговият ръководител Станчо Станев бе връчена от ръководството на Университета по Ушу традиционна сабя – Дао.

Този турнир постави началото на един доста продължителен обмен,съвместна работа и състезателна дейност с различни клубове и школи от Русия, Украйна,Китай и други.

Открит турнир по форма (ката) за жени – гр. Стара Загора, 28 юли 1990 г.

На 28 юли 1990 година в град Стара Загора се проведе Първият открит турнир по форма (ката) за жени. Турнирът се проведе под шефството на Общинският съвет на ОСО и клуба по източни бойно изкуства “Августа Траяна” – Стара Загора. В турнира взеха участие представители на всички бойно изкуства практикувани в България, като японските карате (Киокушин и Шотокан), корейското Таекуондо, китайското Ушу и виетнамското Во Виетнам (Виет Во Дао). След оспорвана борба първенци в отделните дисциплини станаха:

 • Галина Маринова – Варна (форма без оръжие)
 • Маргарита Станева  – Карлово (форма с късо оръжие)
 • Снежана Василева – Стара Загора (форма с дълго оръжие)

Нашата състезателка Галина Маринова беше най-малката участничка в турнира (12 г.) и спечели зрителските симпатии със своята игра. Комплексно се класирахме на трето място.

– Първи Републикански Турнир – гр.Стара Загора  15–16. 09. 1990 г.

Първият републикански турнир по Ушу се проведе в град Стара Загора на 15 и 16 септември 1990 година. Организатор на турнира бе Българска Федерация по Ушу. Представихме се с шестима състезатели, които се представиха много добре и въпреки липсата на компетентни съдии, които да оценят качествата им спечелиха 2 първи места, 3 втори места и 5 трети места. Главен съдия на турнира беше Станчо Станев.

Класиране:

 • Данчо Радев – 1 място  „Нан Чуан” (Южен Юмрук)
  1 място „Сан Да” (Свободни двубои)
 • Иван Димчев – 2 място „Чан Чуан”(Дълъг Юмрук)
  2 място „Дуй Лян” (Театрализирани двубои)
  4 място „Дуан Цъсе” (Късо оръжие)
 • Драгомир Димчев – 2 място „Дуй Лян” (Театрализирани двубои)
  3 място„Чан Цъсе” (Дълго оръжие)
  3 място, „Дуан Цъсе” (Късо оръжие)
  4 място „Нан Чуан” (Южен Юмрук)
 • Георги Вангелов – 3 място „Нан Чуан” (Южен Юмрук)
  3 място „Сянсин Чуан” Подражателни стилове)
 • Лора Стоянова – 3 място „Дуан Цъсе” (Късо оръжие)
 • Галя Маринова – 4 място „Чан Чуан” (Дълго оръжие)

Трети открит личен шампионат по Кик Бокс – гр.Хасково, май 1991 г.

Третия открит личен шампионат по Кик Бокс се проведе през май 1991 година в град Хасково. Нашите състезатели участваха в дисциплината Ката (форма) и се представиха отлично, спечелвайки зрителските овации и трите първи места в двете дисциплини. Шампион и на двете дисциплини стана нашият състезател Данчо Радев, а второто и третото място си поделиха отново нашите състезатели Иван Димчев и Драгомир Димчев. Публиката беше очарована от варненските състезатели.

Световно първенство по Кик Бокс – гр.Лондон, 12-13 октомври 1991 г.

Световното първенство по Кик Бокс се проведе на 12-13 октомври 1991 година в зала “Кристал Палас” в Лондон. Участваха 500 състезатели от 35 държави от петте континента. Триста от тях бяха с черни пояси, което говори за нивото на турнира. Като представители на Българската Федерация по Кик Бокс участваха нашите състезатели Данчо Радев, Иван Димчев и Драгомир Димчев, които участваха в дисциплината “музикална форма”. Въпреки непознаването на международните изисквания за тази нова дисциплина (музикален съпровод и синхрон) те се представиха отлично и завоюваха пето и шесто място съответно за Данчо Радев и за Иван Димчев.

– Втори Републикански Турнир по Ушу – гр.Стара Загора, декември 1992 г.

Вторият републикански турнир по Ушу се проведе отново в град Стара Загора  през декември 1992 година. Организатор бе Българска Федерация по Ушу. Участваха около 120 състезатели от 22 клуба. Нашият отбор се състоеше от петима състезатели, които завоюваха 4 първи места, 5 втори места, 2 трети места, както и отборната шампионска титла. Главен съдия на турнира беше Станчо Станев.

Класиране:

Дисциплина “Чан Чуан” (Дълго оръжие):

 • Драгомир Димчев – І място
 • Георги Вангелов – ІІ място

Дисциплина “Нан Чуан” (Южен юмрук):

 • Данчо Радев – І място
 • Мартин Михайлов – ІІ място

Дисциплина “Чан Цъсе” (Дълго оръжие):

 • Георги Вангелов – І място
 • Драгомир Димчев – ІІ място

Дисциплина “Дуй Лян” (Театрализирани двубои):

 • Данчо Радев – ІІ място
 • Мартин Михайлов – ІІ място
 • Драгомир Димчев – ІІІ място
 • Иван Димчев – ІІІ място

Отборно класиране: І място

– Трети Републикански Турнир по Ушу – гр. Варна, декември 1993 г.

Участваха състезатели от 11 клуба. Нашите състезатели се представиха отлично, като спечелиха 15 първи места, 12 втори места, 8 трети места и отборно първо място с 75 точки. Главен съдия на турнира отново бе Станчо Станев, който организира и проведе двудневен съдийски курс за инструкторите от всички клубове.

Класиране:

Дисциплина “Чан Чуан” (Дълъг юмрук):

 • Иван Димчев – І място (инструктори)
 • Даниела Костадинова – І място (жени)
 • Живко Красимиров – І място (деца)
 • Милен Иванов – ІІ място (мъже)
 • Анатоли Николаев – ІІ място (деца)
 • Бисер Костадинов – ІІІ място (мъже)
 • Дарина Кирилова – ІІІ място (жени)
 • Кирил Стаматов – ІІІ място (деца)
 • Георги Карагеоргиев – ІV място (мъже)
 • Николай Николов – ІV място (деца)

Дисциплина “Нан Чуан” (Южен юмрук):

 • Данчо Радев – І място (инструктори)
 • Бисер Костадинов – І място (мъже)
 • Мартин Михайлов – ІІ място (инструктори)
 • Георги Василев – ІІ място (мъже)
 • Пламен Кондов – ІІІ място (мъже)

Дисциплина “Сянсин Чуан” (Подражателни стилове):

 • Драгомир Димчев – І място (инструктори)
 • Георги Вангелов – І място (мъже)
 • Живко Красимиров – І място (деца)
 • Борис Петров – ІІ място (мъже)
 • Данчо Пламенов – ІІ място (деца)
 • Николай Събев – ІІІ място (деца)

Дисциплина “Тайчи Чуан – стил У”:

 • Петър Рахнев – І място (мъже)

Дисциплина “Дуан Цъсе” (Късо оръжие):

 • Данчо Радев – І място (инструктори)
 • Вера Чипова – І място (жени)
 • Живко Красимиров – І място (деца)
 • Иван Димчев – ІІ място (инструктори)
 • Даниела Костадинова – ІІ място (жени)
 • Анатоли Николаев – ІІ място (деца)

Дисциплина “Чан Цъсе” (Дълго оръжие)

 • Георги Вангелов – І място (мъже)
 • Георги Василев – ІІ място (мъже)
 • Милен Иванов – ІІІ място (мъже)
 • Мария Атанасова – І място (жени)

Дисциплина “Дуй лян” (Театрализирани двубои):

 • Георги Василев – ІІ място (мъже)
 • Мартин Михайлов – ІІ място (мъже)
 • Георги Василев – ІІІ място (мъже)
 • Милен Иванов – ІІІ място (мъже)

Отборно класиране – І място

– Четвърти републикански турнир по Ушу – гр.Свищов, 19 -20 ноември 1994 г.

Състезателите от нашият отбор отново се представиха отлично и завоюваха 6 първи места, 4 втори места и 6 трети места. Абсолютен шампион на турнира стана Живко Красимиров. Главен съдия на турнира беше Станчо Станев, който организира преди турнира двудневен съдийски семинар за инструкторите от всички клубове.

Класиране:

– Дисциплина “Нан Чуан” (Южен юмрук):

 • Яна Русева – І място (жени)
 • Христо Панайотов – ІІ място (мъже)
 • Гинка Нейчева – ІІІ място (жени)
 • Бисер Костадинов – ІІІ място (жени)

Дисциплина “Чан Чуан” (Дълъг юмрук):

 • Живко Красимиров – І място (деца)

Дисциплина “Дуан Цъсе” (Късо оръжие):

 • Живко Красимиров – І място (деца)
 • Диляна Атанасова – ІІ място (жени)
 • Елена Ненова – ІІІ място (жени)
 • Анатоли Николаев – ІІІ място (деца)
 • Дарина Кирилова – ІV място (жени)
 • Юлиян Калчев – ІV място (мъже)

Дисциплина “Чан Цъсе” (Дълго оръжие):

 • Георги Василев – І място (мъже)
 • Живко Красимиров – І място (деца)
 • Миглен Бойков – ІІ място (мъже)
 • Бисер Костадинов – ІІ място (мъже)
 • Георги Карагеоргиев – ІІІ място (мъже)
 • Анатоли Николаев – ІІІ място (деца)

Дисциплина “Сянсин Чуан” (Подражателни стилове):

 • Живко Красимиров – І място (деца)

Пети републикански турнир по Ушу – не участвахме

Шести републикански турнир по Ушу – не участвахме

Първи републикански турнир по Ушу за деца – Варна, 4 май 1996 год.

Организатор на турнира бе Българска Ушу Академия – Варна, под ръководството на г-н Станчо Станев, който бе основният пропагандатор и радетел на идеята да се работи с деца. Чрез студентите бяха организирани много клубове из страната, които започнаха да работят с деца. Съдии на турнира бяха също студенти от Академията, които бяха подготвени по специална програма. Участваха 16 отбора от цялата страна. Варненските състезатели спечелиха 41 първи места, 44 втори места и 22 трети места. Абсолютен шампион на турнира Ралица Данаилова от “Калагия” Русе с 5 първи места. Главен съдия на турнира г-н Ли Я Дзюн от Ушу клуб “Фей Лун”- гр. София.

Генерален спонсор на турнира “БИРС” ООД.

Участващи отбори:

 1. Ушу клуб “Фей Лун” – гр.София
 2. Ушу клуб “Калагия” – гр.Русе
 3. Ушу клуб “Дзин Бао” – гр.Търговище
 4. Ушу клуб “Дзин Фън” – гр.Добрич
 5. Ушу клуб “Златен Дракон” – гр.Стара Загора
 6. Ушу клуб “Хей Хай Лун” – гр.Варна
 7. Ушу клуб “Гоар” – гр.Варна
 8. Ушу училище “Цар Симеон І” – с. Сладка вода – І отбор
 9. Ушу училище “Цар Симеон І” – с. Сладка вода – ІІ отбор
 10. Ушу училище “Св.Св.Кирил и Методий” – гр.Варна – І отбор
 11. Ушу училище “Св.Св.Кирил и Методий” – гр.Варна – ІІ отбор
 12. Ушу училище “Димчо Дебелянов” – гр.Варна – І отбор
 13. Ушу училище “Димчо Дебелянов” – гр.Варна – ІІ отбор
 14. Ушу Училище “Ангел Кънчев” – гр.Варна – І отбор
 15. Ушу Училище “Ангел Кънчев” – гр.Варна – ІІ отбор
 16. Ушу училище “Лао Дзъ” – гр.Варна

Състезателна програма:

 • Чан Чуан (Дълъг юмрук)
 • Нан Чуан (Южен юмрук)
 • Тайчи Чуан (Юмрукът на Великият предел)
 • Шаолин Чуан (Юмрукът от Шаолин)

Сянсин Чуан (Подражателни стилове):

 • Хоу Чуан (Юмрукът на Маймуната)
 • Цзуй Чуан (Юмрукът на Пияния)
 • Танлан Чуан (Юмрукът на Богомолката)
 • Шъ Чуан (Юмрукът на Змията)
 • Инчжоу Чуан (Стилът на орловите нокти)

Дуан Цъсе (късо оръжие):

 • Дао Шу (изкуството на сабята)
 • Цзян Шу (изкуството на меча)

Чан Цъсе (Дълго оръжие):

 • Гун Шу (Изкуството на тоягата)
 • Чиен Шу (Изкуството на копието)

Дуй Лян (Театрализирани двубои)

Цзити Сянму (Отборни изпълнения)

– Възрастови групи:

 • Предучилищна възраст
 • Ученици първи клас
 • Ученици втори клас
 • Ученици трети клас
 • Ученици четвърти клас

– Класиране на нашите състезатели:

Предучилищна възраст:

 • Светлин Тонев – І място (Чан Чуан)
 • Ивайло Дучков – І място (Хоу Чуан)
 • Христо Кондов – І място (Хоу Чуан)
 • Митко Желязков – ІІ място (Чан Чуан)

Ученици първи клас:

 • Владимир Копринков – І място (Чан Чуан)
 • Дария Петкова – І място (Чан Чуан)
 • Марияна Димитрова – І място (Чан Чуан)
 • Милен Йонков – І място (Нан Чуан)
 • Петя Неделчева – І място (Нан Чуан)
 • Миролюб Адамов – І място (Шаолин Чуан)
 • Виктория Генчева – І място (Шаолин Чуан)
 • Стефка Фонг До – І място (Танлан Чуан)
 • Атанас Атанасов – І място (Хоу Чуан)
 • Сандра Стефанова – І място (Шъ Чуан)
 • Николай Пачков – І място (Цзуй Чуан)
 • Ива Кондова – І място (Дуй Лян)
 • Сандра Стефанова
 • Петър Станчев
 • Стефка Фонг До – І място (Дуй Лян)
 • Владимир Копринков
 • Владимир Копринков – І място (Цзити Сянму)
 • Николай Тодоров
 • Мартин Арнаудов
 • Неделчо Неделчев
 • Мартин Руменов
 • Петър Станчев – І място (Цзити Сянму)
 • Момчил Дишев
 • Николай Пачков
 • Миролюб Адамов
 • Стефан Друмев – ІІ място (Чан Чуан)
 • Стефка Фонг До – ІІ място (Чан Чуан)
 • Виктория Генчева – ІІ място (Чан Чуан)
 • Милен Йонков – ІІ място (Чан Чуан)
 • Виолина Данчева – ІІ място (Чан Чуан)
 • Мартин Арнаудов – ІІ място (Чан Чуан)
 • Велян Живков – ІІ място (Чан Чуан)
 • Петър Станчев – ІІ място (Нан Чуан)
 • Деница Стоянова – ІІ място (Нан Чуан)
 • Мари Марио – ІІ място – (Нан Чуан)
 • Момчил Дишев – ІІ място (Шаолин Чуан)
 • Дария Петкова – ІІ място (Шаолин Чуан)
 • Даниел Гроздев – ІІ място (Хоу Чуан)
 • Ива Кондова – ІІ място (Шъ Чуан)
 • Стефан Друмев – ІІ място (Цзуй Чуан)
 • Пламен Гроздев – ІІ място (Дуй Лян)
 • Даниел Гроздев
 • Стефан Друмев – ІІ място (Дуй Лян)
 • Николай Пачков
 • Владимир Копринков
 • Ангел Петков – ІІ място (Цзити Сянму)
 • Андрей Андреев
 • Антон Тенев
 • Миролюб Адамов
 • Милен Йонков
 • Николай Василев
 • Стефан Друмев
 • Тихомир Тотев
 • Цветомир Сотиров
 • Николай Пачков
 • Василена Добрева – ІІ място (Цзити сянму)
 • Виктория Генчева
 • Добрина Манчева
 • Дария Петкова
 • Миряна Димитрова
 • Виолина Данчева
 • Нели Илиева
 • Ралица Русева
 • Настя Томская
 • Мари Марио
 • Миролюб Адамов – ІІІ място (Чан Чуан)
 • Деница Стоянова – ІІІ място (Чан Чуан)
 • Петя Неделчева – ІІІ място (Чан Чуан)
 • Ваня Стоянова – ІІІ място (Чан Чуан)
 • Ива Кондова – ІІІ място (Чан Чуан)
 • Сандра Стефанова – ІІІ място (Чан Чуан)
 • Василена Добрева – ІІІ място (Чан Чуан)
 • Ралица Русева – ІІІ място (Чан Чуан)
 • Пламен Гроздев – ІІІ място (Хоу Чуан)
 • Владимир Копринков –ІІІ място (Цзуй Чуан)
 • Пламен Гроздев – ІІІ място (Цзити Сянму)
 • Даниел Гроздев
 • Димитър Ангелов
 • Калин Недев
 • Валери Станчев
 • Стефка Фонг До – ІІІ място (Цзити Сянму)
 • Цветомира Георгиева
 • Петя Неделчева
 • Камелия Каменова
 • Миглена Петрова

Ученици втори клас:

 • Иван Цонев – І място (Чан Чуан)
 • Силвия Неделчева – І място (Нан Чуан)
 • Ангелина Василева – І място (Цзити Сянму)
 • Савина Стоянова
 • Искра Илиева
 • Силвия Неделчева
 • Борис Йорданов – ІІ място (Чан Чуан)

Ученици трети клас:

 • Мария Красимирова – І място (Чан Чуан)
 • Мария Красимирова – І място (Шъ Чуан)
 • Валентина Димитрова – І място (Цзити Сянму)
 • Венцислава Красенова
 • Наталия Желева
 • Мария Красимирова

Ученици четвърти клас:

 • Галина Стоянова – І място (Чан Цъсе)
 • Симеон Кулиш – ІІ място (Чан Чуан)
 • Симеон Кулиш – ІІ място (Шаолин Чуан)
 • Галина Стоянова – ІІІ място (Чан Чуан)
 • Наталия Желева – ІІІ място (Чан Чуан)

Градско първенство по Ушу за деца – Варна, 4 май 1997 г.

Поради големия брой занимаващи се с Ушу деца чрез веригата “Ушу Училища” проведохме градско първенство за да участват в него всички и да се отсеят най-добрите състезатели за републиканското първенство, което ще се проведе след две седмици отново във Варна. Участваха отбори от единадесет варненски “Ушу Училища”, които се представиха отлично и впечатлиха публиката. Най-добре се представиха Елица Стоянова (І кл.,у-ще “П.Р.Славейков”), Стефан Друмев  и Миролюб Адамов (ІІ кл., у-ще “Св.Св.Кирил и Методий”), които спечелиха по 3 първи места в различни дисциплини. Главен съдия на турнира Станчо Станев.

Участващи отбори:

 1. ЧДГ “Малкият принц”
 2. Ушу клуб “Хей Хай лун”
 3. Ушу училище “Св.Св.Кирил и Методий”
 4. Ушу училище “Ангел Кънчев”
 5. Ушу училище “П.Р.Славейков”
 6. Ушу училище “Димчо Дебелянов”
 7. Ушу училище “Цар Симеон І”
 8. Ушу училище “Гео Милев”
 9. Ушу училище “Марин Дринов”
 10. Ушу училище “Неофит Бозвели”
 11. Ушу училище “Ал.С.Пушкин”

Състезателна програма:

 • Чан Чуан (Дълъг юмрук)
 • Нан Чуан (Южен юмрук)
 • Тайчи Чуан (Юмрукът на Великият предел)
 • Шаолин Чуан (Юмрукът от Шаолин)

Сянсин Чуан (Подражателни стилове):

 • Хоу Чуан (Юмрукът на Маймуната)
 • Цзуй Чуан (Юмрукът на Пияния)
 • Танлан Чуан (Юмрукът на Богомолката)
 • Шъ Чуан (Юмрукът на Змията)
 • Инчжоу Чуан (Стилът на орловите нокти)

Дуан Цъсе (късо оръжие):

 • Дао Шу (изкуството на сабята)
 • Цзян Шу (изкуството на меча)

Чан Цъсе (Дълго оръжие):

 • Гун Шу (Изкуството на тоягата)
 • Чиен Шу (Изкуството на копието)
 • Дуй Лян (Театрализирани двубои)
 • Цзити Сянму (Отборни изпълнения)

– Възрастови групи:

 • Предучилищна възраст
 • Ученици първи клас
 • Ученици втори клас
 • Ученици трети клас
 • Ученици четвърти клас

– Класиране на състезателите:

– Предучилищна възраст:

 • Атанас Цеков – I място (Чан Чуан – момчета)
 • Георги Камбуров – І място (Чан Чуан – момчета)
 • Валентин Вардаров – ІІ място (Чан Чуан – момчета)

– Ученици първи клас:

 • Васил Георгиев – I място (Чан Чуан – момчета)
 • Елица Стоянова – I място (Чан Чуан – момичета)
 • Васил Георгиев – I място (Гун Шу – момчета)
 • Елица Стоянова – I място (Гун Шу – момичета)
 • Елица Стоянова – I място (Цзян Шу – момичета)
 • Живомир Донков – І място (Нан Чуан – момчета)
 • Силвия Раловска – І място (Нан Чуан – момичета)
 • Пламен Вардаров – ІІ място (Чан Чуан – момчета)
 • Елизабет Йонкова – ІІ място (Чан Чуан – момичета)
 • Йоана Станева – ІІ място (Чан Чуан – момичета)
 • Тодор Тодоров – ІІ място (Гун Шу – момчета)
 • Тодор Тодоров – ІІІ място (Чан Чан – момчета)
 • Албена Романова – ІІІ място (Чан Чуан – момичета)
 • Теодора Димова – ІІІ място (Чан Чуан – момичета)
 • Христо Панаьотов – ІІІ място (Гун Шу – момчета)

– Ученици втори клас:

 • Стефан Друмев – I място (Чан Чуан – момчета)
 • Василена Добрева – I място (Чан Чуан – момичета)
 • Петър Станчев – I място (Нан Чуан – момчета)
 • Ваня Стоянова – І място (Чан Чуан – момичета)
 • Виктория Генчева – І място (Шаолин Чуан – момичета)
 • Петя Неделчева – І място (Нан Чуан – момичета)
 • Мари Николова – І място (Нан Чуан – момичета)
 • Миролюб Адамов – І място (Шаолин Чуан – момчета)
 • Виолина Данчева – І място (Шъ Чуан – момичета)
 • Стефан Друмев – І място (Цзуй Чуан – момчета)
 • Николай Пачков – І място (Цзуй Чуан – момчета)
 • Миролюб Адамов – І място (Гун Шу – момчета)
 • Василена Добрева – І място (Гун Шу – момичета)
 • Стефан Друмев – І място (Цзян Шу – момчета)
 • Миролюб Адамов – І място (Дао Шу – момчета)
 • Петър Станчев – І място (Дао Шу – момчета)
 • Милен Йонков – І място (Дао Шу – момчета)
 • Виктория Генчева – І място (Цзян Шу – момичета)
 • Мари Николова – І място – Дао Шу – момичета)
 • Николай Пачков – ІІ място (Чан Чуан – момчета)
 • Виолина Данчева – ІІ място (Чан Чуан – момичета)
 • Стефка Фонг До – ІІ място (Чан Чуан – момичета)
 • Христина Бакалова – ІІ място (Чан Чуан – момичета)
 • Милен Йонков – ІІ място (Нан Чуан – момчета)
 • Люба Щиркова – ІІ място (Нан Чуан – момичета)
 • Христина Бакалова – ІІ място (Нан Чуан – момичета)
 • Сандра Стефанова – ІІ място (Шъ Чуан – момичета)
 • Владимир Копринков – ІІ място (Цзуй Чуан – момчета)
 • Делян Ангелов – ІІ място (Гун Шу – момчета)
 • Виктория Генчева – ІІ място (Гун Шу – момичета)
 • Николай Пачков – ІІ място (Дао Шу – момчета)
 • Ангел Петров – ІІІ място (Чан Чуан – момчета)
 • Виолина Данчева – ІІ място (ЦзянШу – момичета)
 • Петя Неделчева – ІІ място (Дао Шу – момичета)
 • Ралица Русева – ІІІ място (Чан Чуан – момичета)
 • Стилиана Костадинова – ІІІ място (Чан Чуан – момичета)
 • Делян Ангелов – ІІІ място (Нан Чуан – момчета)
 • Зорница Стоянова – ІІІ място (Нан Чуан – момичета)
 • Боян Пламенов – ІІІ място (Гун Шу – момчета)
 • Владимир Копринков – ІІІ място (Дао Шу – момчета)
 • Дария Петкова – ІІІ място (Цзян Шу – момичета)

– Ученици трети клас:

Надя Колева – І място (Чан Чуан – момичета)

Силвия Неделчева – І място (Нан Чуан – момичета)

Силвия Неделчева – І място (Дао Шу – момичета)

Надя Колева – І място (Гун Шу – момичета)

Калоян Петров – І място (Нан Чуан – момчета)

Неделчо Неделчев – І място (Дао Шу – момчета)

Бояна Койнова – ІІ място (Чан Чуан – момичета)

Биляна Димитрова – ІІ място (Гун Шу – момичета)

Биляна Димитрова – ІІІ място (Чан Чуан – момичета)

Ученици четвърти клас:

 • Ива Минкова – І място (Чан Чуан – момичета)
 • Стефания Георгиева – І място (Чан Чуан – момичета)
 • Мария Красимирова – І място (Цзян Шу – момичета)
 • Стефания Георгиева – І място (Нан Чуан – момичета)
 • Мария Красимирова – І място (Шъ Чуан – момичета)
 • Искрен Игнатов – І място (Чан Чуан – момчета)
 • Искрен Игнатов – І място (Нан Чуан – момчета)
 • Мария Красимирова – ІІ място (Чан Чуан – момичета)
 • Ива Минкова – ІІ място (Цзян Шу – момичета)
 • Емилия Цанкова – ІІ място (Нан Чуан – момичета)
 • Никола Койнов – ІІ място (Нан Чуан – момчета)
 • Никола Койнов – ІІ място (Чан Чуан – момчета)

Втори републикански турнир по Ушу за деца – Варна 18 май 1997 г.

Организатор на турнира отново бе Българска Ушу Академия, под ръководството на г-н Станчо Станев. Съдии бяха отново студентите от Академията. Участваха 17 детски отбора от цялата страна с над 100 състезатели, като варненските малки състезатели спечелиха 34 първи места, 16 втори места и  16 трети места.

Абсолютни шампиони на турнира с по 4 първи места бяха 8 годишната Елица Стоянова от Варна и 10 годишната Ралица Данаилова от Русе.

Подробности ІІ Гр:

Участващи отбори:

 1. Ушу клуб “Бей Лун” – гр. Балчик
 2. Ушу клуб “ЧДГ Малкият принц” – гр.Варна
 3. Ушу клуб “Хей Хай Лун” – гр.Варна
 4. Ушу клуб “Калагия” – гр.Русе
 5. Ушу училище “Св.Св.Кирил и Методий” – гр.Варна
 6. Ушу училище “Ангел Кънчев” – гр.Варна
 7. Ушу клуб “Дзин Бао” – гр.Търговище
 8. Ушу клуб “Дзин Фън” – гр.Добрич
 9. Ушу училище “Димчо Дебелянов” – гр.Варна
 10. Ушу училище “П.Р.Славейков” – гр.Варна
 11. Ушу училище “Цар Симеон І” – с.Сладка вода,Варнанско
 12. Ушу клуб “Даос” – гр.Харманли
 13. Ушу клуб “Гоар” – гр.Варна
 14. Ушу училище “Гео Милев” – гр.Варна
 15. Ушу училище “А.С.Пушкин” – гр.Варна
 16. Ушу училище “Марин Дринов” – гр.Варна
 17. Ушу училище “Неофит Бозвели” – гр.Варна

– Състезателна програма:

 • Чан Чуан (Дълъг юмрук)
 • Нан Чуан (Южен юмрук)
 • Тайчи Чуан (Юмрукът на Великият предел)
 • Шаолин Чуан (Юмрукът от Шаолин)

Сянсин Чуан (Подражателни стилове):

 • Хоу Чуан (Юмрукът на Маймуната)
 • Цзуй Чуан (Юмрукът на Пияния)
 • Танлан Чуан (Юмрукът на Богомолката)
 • Шъ Чуан (Юмрукът на Змията)
 • Инчжоу Чуан (Стилът на орловите нокти)

Дуан Цъсе (късо оръжие):

 • Дао Шу (изкуството на сабята)
 • Цзян Шу (изкуството на меча)

Чан Цъсе (Дълго оръжие):

 • Гун Шу (Изкуството на тоягата)
 • Чиен Шу (Изкуството на копието)
 • Дуй Лян (Театрализирани двубои)
 • Цзити Сянму (Отборни изпълнения)

– Възрастови групи:

 • Предучилищна възраст
 • Ученици първи клас
 • Ученици втори клас
 • Ученици трети клас
 • Ученици четвърти клас

– Класиране на нашите състезатели:

Предучилищна възраст:

 • Георги Камбуров – І място (Чан Чуан – момчета)
 • Атанас Цеков – І място (Чан Чуан – момчета )
 • Атанас Цеков – І място (Гун Шу – момчета – момчета)
 • Христо Кондов – І място (Хоу Чуан – момчета – момчета)
 • Валентин Вардаров – ІІ място (Чан Чуан – момчета – момчета)
 • Иван Иванов – ІІІ място (Чан Чуан – момчета – момчета)

Ученици първи клас:

 • Васил Георгиев – І място (Чан Чуан – момчета)
 • Елица Стоянова – І място (Чан Чуан – момичета)
 • Елица Стоянова – І място (Гун Шу – момичета)
 • Елица Стоянова – І място (Цзян Шу – момичета)
 • Елица Стоянова – І място (Шаолин чуан – момичета)
 • Васил Георгиев – І място (Гун Шу – момчета)
 • Ивайло Дучков – І място (Хоу Чуан – момчета)
 • Тодор Тодоров – ІІ място (Чан Чуан – момчета)
 • Владимир Георгиев – ІІ място (Чан Чуан – момчета)
 • Елизабет Йонкова – ІІ място (Чан Чуан – момичета)
 • Теодора Димова – ІІ място (Чан Чуан – момичета)
 • Тодор Тодоров – ІІ място (Гун Шу – момчета)
 • Пламен Вардаров – ІІІ място (Чан Чуан – момчета)
 • Николай Бежанов – ІІІ място (Чан Чуан – момчета)
 • Албена Романова – ІІІ място (Чан Чуан – момичета)
 • Христо Панайотов – ІІІ място (Гун Шу – момчета)

Ученици втори клас:

 • Виолина Данчева – І място (Чан Чуан – момичета)
 • Николай Пачков – І място (Чан Чуан – момчета)
 • Петър Станчев – І място (Нан Чуан – момчета)
 • Петя Неделчева – І място (Нан Чуан – момичета)
 • Виктория Генчева – І място (Шаолин Чуан – момичета)
 • Миролюб Адамов – І място (Шаолин чуан – момчета)
 • Стефан Друмев – І място (Цзуй Чуан – момчета)
 • Николай Пачков – І място (Цзуй Чуан – момчета)
 • Виолина Данчева – І място (Шъ Чуан – момичета)
 • Петя Неделчева – І място (Дао Шу – момичета)
 • Мари Николова – І място (Дао Шу – момичета)
 • Миролюб Адамов – І място (Гун Шу – момчета)
 • Василена Добрева – І място (Гун Шу – момичета)
 • Петър Станчев – І място (Дао Шу – момчета)
 • Стефан Друмев – І място (Цзян Шу – момчета)
 • Виолина Данчева – І място (Цзян Шу – момичета)
 • Стефка Фонг До – І място (Танлан Чуан – момичета)
 • Василена Добрева – ІІ място (Чан Чуан – момичета)
 • Стефка Фонг До – ІІ място (Чан Чуан – момичета)
 • Ива Кондова – ІІ място (Чан Чуан – момичета)
 • Мари Николова – ІІ място (Нан Чуан – момичета)
 • Владимир Копринков – ІІ място (Цзуй Чуан – момчета)
 • Сандра Стефанова – ІІ място (Шъ Чуан – момичета)
 • Боян Пламенов – ІІ място (Гун Шу – момчета)
 • Миряна Каменова – ІІ място (Гун Шу – момичета)
 • Николай Пачков – ІІ място (Дао Шу – момчета)
 • Виктория Генчева – ІІ място (Цзян Шу – момичета)
 • Стефан Друмев – ІІІ място (Чан Чуан – момчета)
 • Милен Йонков – ІІІ място (Нан Чуан – момчета)
 • Антон Тенев – ІІІ място (Шаолин Чуан – момчета)
 • Ива Кондова – ІІІ място (Шъ Чуан – момичета)
 • Дария Петкова – ІІІ място (Гун Шу – момичета)
 • Стефка фонг До – ІІІ място (Гун Шу – момичета)
 • Милен Йонков – ІІІ място (Дао Шу – момчета)
 • Дария Петкова – ІІІ място (Цзян Шу – момичета)

Ученици трети клас:

 • Неделчо Неделчев – І място (Дао Шу – момчета)
 • Силвия Неделчева – І място (Дао Шу – момичета)
 • Силвия Неделчева – ІІІ място (Нан Чуан – момичета)
 • Неделчо Неделчев – ІІІ място (Нан Чуан – момчета)

Ученици четвърти клас:

Ива Минкова – І място (Чан Чуан – момичета)

Мария Красимирова – І място (Шъ Чуан – момичета)

Мария Красимирова – І място (Цзян Шу – момичета)

Ива минкова – І място (Цзян Шу – момичета)

Мария Красимирова – ІІІ място (Чан Чуан – момичета)

– Трети републикански турнир по ушу за деца – Варна, 2 май 1998 г.

Традиционният вече за Варна детски турнир събра отново за трети път най-добрите състезатели по ушу от всички центрове в страната работещи с деца. Участваха общо 24 отбора, като само от Варна участваха деца – състезатели от 5 детски градини,11 училища и 2 клуба. Организатор на турнира отново бе Българска Ушу Академия–Варна. Главен съдия на турнира бе Мария Неделчева от “Калагия” – Русе.

Децата показаха завидно майсторство и спечелиха зрителските симпатии. Абсолютен шампион на турнира стана третокласникът Петър Станчев от ОУ “Св.Св.Кирил и методий”- Варна, който спечели седем първи места. На второ място се класира второкласничката Елица Стоянова от ОУ “П.Р.Славейков”-Варна с шест първи места. Като цяло, нашите състезатели завоюваха 43 първи места, 11 втори и 5 трети места.

Всички малки състезатели получиха лакомства от веригата заведения “Давидов” с управител г-н Валентин Спасов и награди от ресторант “Делфини” от веригата ресторанти на “Макдоналдс” с управител г-н Божилов, който даде специална почерпка в “Макдоналдс” за най-добрите състезатели от всички клубове.

– Участващи отбори:

 1. 1. Ушу клуб “Калагия” – гр.Русе
 2. 2. Ушу клуб “Даос” – гр.Харманли
 3. 3. Ушу клуб “Хей Лун” – гр.Димитровград
 4. 4. Ушу клуб “Дзин Фън” – гр.Добрич
 5. 5. Ушу клуб “Дзин Бао” – гр.Търговище
 6. 6. Ушу клуб “Белият Орел” – с.Сладка вода,Варненско
 7. 7. Ушу клуб “Хей Хай Лун” – гр.Варна
 8. 8. Ушу клуб “Гоар” – гр.Варна
 9. 9. Ушу училище “Св.Св.Кирил и Методий” – гр.Варна
 10. 10. Ушу училище “Н.Й.Вапцаров” – гр.Варна
 11. 11. Ушу училище “Малкият принц” – гр.Варна
 12. 12. Ушу училище “Г.С.Раковски” – гр.Варна
 13. 13. Ушу училище “Хаджи Димитър” – гр.Варна
 14. 14. Ушу училище “Антон Страшимиров” – гр.Варна
 15. 15. Ушу училище “П.Р.Славейков” – гр.Варна
 16. 16. Ушу училище “Димчо Дебелянов” – гр.Варна
 17. 17. Ушу училище “Захари Стоянов” – гр.Варна
 18. 18. Ушу училище “Васил Друмев” – гр.Варна
 19. 19. Ушу училище “Неофит Бозвели” – гр.Варна
 20. 20. Ушу училище “ОДЗ – Пролет” – гр.Варна
 21. 21. Ушу училище “ОДЗ – Лястовичка” – гр.Варна
 22. 22. Ушу училище “ОДЗ – Мечо Пух” – гр.Варна
 23. 23. Ушу училище” ОДЗ – Приказка” – гр.Варна
 24. 24. Ушу училище “ПДГ – Кирил и Методий” – гр.Варна

– Състезателна програма:

 • Чан Чуан (Дълъг юмрук)
 • Нан Чуан (Южен юмрук)
 • Тайчи Чуан (Юмрукът на Великият предел)
 • Шаолин Чуан (Юмрукът от Шаолин)

Сянсин Чуан (Подражателни стилове):

 • Хоу Чуан (Юмрукът на Маймуната)
 • Цзуй Чуан (Юмрукът на Пияния)
 • Танлан Чуан (Юмрукът на Богомолката)
 • Шъ Чуан (Юмрукът на Змията)
 • Инчжоу Чуан (Стилът на орловите нокти)

Дуан Цъсе (късо оръжие):

 • Дао Шу (изкуството на сабята)
 • Цзян Шу (изкуството на меча)

Чан Цъсе (Дълго оръжие):

 • Гун Шу (Изкуството на тоягата)
 • Чиен Шу (Изкуството на копието)
 • Дуй Лян (Театрализирани двубои)
 • Цзити Сянму (Отборни изпълнения)

– Възрастови групи:

 • Предучилищна възраст
 • Ученици първи клас
 • Ученици втори клас
 • Ученици трети клас
 • Ученици четвърти клас

– Класиране на нашите състезатели:

Предучилищна възраст:

 • Александър Цветков – І място (Чан Чуан – момчета – до 5 г.)
 • Нели Любомирова – І място (Чан Чуан – момичета – до 5 г.)
 • Валентин Вардаров – І място (Чан Чуан – момчета – до 6 г.)
 • Николай Иванов – ІІ място (Чан Чуан – момчета – до 6 г.)
 • Владислав Бошнаков – ІІ място (Чан Чуан – момчета – до 5 г.)

Ученици първи клас:

 • Атанас Цеков – І мястоЧан Чуан – момчета)
 • Чудомира Владимирова – І място (Нан Чуан – момичета)
 • Атанас Цеков – І място (Гун Шу – момчета)
 • Павлета Стефанова – ІІ място (Чан Чуан – момичета)
 • Павлета Стефанова – ІІ място (Нан Чуан – момичета)

Ученици втори клас:

 • Васил Георгиев – І място (Чан Чуан – момчета)
 • Албена Романова – I място (Чан Чуан – момичета)
 • Васил Георгиев – І място (Гун Шу – момчета)
 • Елица Стоянова – І място (Чиен Шу – момичета)
 • Васил Георгиев – І място (Дао Шу – момчета)
 • Елица Стоянова – І място ( Цзян Шу – момичета)
 • Елица Стоянова – І място (Гун Шу – момичета)
 • Елица Стоянова – І място (Шъ Чуан – момичета)
 • Елица Стоянова – І място (Цзити Сянму – отборно)
 • Албена Романова
 • Васил Георгиев
 • Ростислав Аврамов
 • Пламен Вардаров – ІІ място (Чан Чуан – момчета)
 • Елица Стоянова – ІІ място (Чан Чуан – момичета)
 • Ростислав Аврамов – ІІ място (Гун Шу – момчета)
 • Албена Романова – ІІ място (Цзян Шу – момичета)
 • Албена Романова – ІІ място (Гун Шу – момичета)
 • Елизабет Йонкова – ІІ място (Цзити Сянму – отборно)
 • Йоана Станевa
 • Дамяна Димитрова
 • Пламен Вардаров
 • Тодор Тодоров
 • Кристиян Неделчев
 • Тодор Тодоров – ІІІ място (Чан Чуан – момчета)
 • Елизабет Йонкова – ІІІ място (Чан Чуан – момичета)
 • Тодор Тодоров – ІІІ място (Гун Шу – момчета)
 • Елизабет Йонкова – ІІІ място (Гун Шу – момичета)

Ученици трети клас:

 • Петър Станчев – І място (Чан Чуан – момчета)
 • Стефка Фонг До – І място (Чан Чуан – момичета)
 • Виолина Данчева – І място (Чан Чуан – момичета)
 • Петър Станчев – І място (Нан Чуан – момчета)
 • Мари Николова – І място (Нан Чуан – момичета)
 • Миролюб Адамов – І място (Шаолин Чуан – момчета)
 • Петър Станчев – І място (Гун Шу – момчета)
 • Стефан Друмев – І място (Цзян Шу – момчета)
 • Виолина Данчева – І място (Цзян Шу – момичета)
 • Виктория Генчева – І място (Гун Шу – момичета)
 • Петър Станчев – І място (Дао Шу – момчета)
 • Петя Неделчева – І място (Дао Шу – момичета)
 • Стефка Фонг До – І място (Сянсин Чуан – момичета)
 • Стефан Друмев – І място (Сянсин Чуан – момчета)
 • Петър Станчев – І място (Дуй Лян- отборно)
 • Миролюб Адамов
 • Стефан Друмев
 • Стефан Друмев – І място (Цзити Сянму – отборно
 • Петър Станчев
 • Миролюб Адамов
 • Николай Пачков
 • Виолина Данчева – І място (Цзити Сянму – отборно)
 • Петя Неделчева
 • Стефка Фонг До
 • Петя Неделчева – ІІ място (Чан Чуан – момичета)
 • Василена Добрева – ІІ място (Чан Чуан – момичета)
 • Петя Неделчева – ІІ място (Нан Чуан – момичета)
 • Огнян Шишков – ІІ място (Гун Шу – момчета)
 • Огнян Шишков – ІІ място (Цзян Шу – момчета)
 • Василена Добрева – ІІ място (Цзян Шу – момичета)
 • Виолина Данчева – ІІ място (Гун Шу – момичета)
 • Николай Пачков – ІІ място (Дао Шу – момчета)
 • Виолина Данчева – ІІ място (Сянсин Чуан – момичета)
 • Виолина Данчева – ІІ място (Дуй Лян – отборно)
 • Елица Стоянова
 • Петър Станчев
 • Василена Добрева – ІІ място (Цзити Сянму – отборно)
 • Виктория Генчева
 • Диляна Пламенова
 • Ралица Русева
 • Николай Пачков – ІІІ място (Чан Чуан – момчета)
 • Стефан Друмев – ІІІ място (Чан Чуан – момчета)
 • Виктория Генчева – ІІІ място (Чан Чуан – момичета)
 • Ралица Русева – ІІІ място (Чан Чуан – момичета)
 • Стефан Друмев – ІІІ място (Гун Шу – момчета)
 • Виктория Генчева – ІІІ място (Цзян Шу – момичета)
 • Петя Неделчева – ІІІ място (Гун Шу – момичета)
 • Миролюб Адамов – ІІІ място (Дао Шу – момчета)

Седми републикански турнир по Ушу – гр.Добрич, май 1998 год.

След двегодишното прекъсване на участията ни в Републиканските първенства и дейността на Федерацията, като цяло, решихме отново да се включим в работата и. За целта пристигнахме в Добрич с цел да участваме само с демонстрации на различни стилове. Ръководството на Федерацията настоя да участваме и в състезанието, ако искаме да участваме на международни състезания. Съгласихме се, въпреки че не се бяхме готвили за това. Въпреки всичко равносметката беше следната:

 • златни медали – 21 бр.
 • сребърни медали – 11 бр.
 • бронзови медали – 5 бр.

Тези отлични постижения дължим Станчо Станев и неговите ученици: Пламен Кондов, Яна Русева, Валентин Димитров, Живко Красимиров, Деница Стоянова, Стефан Друмев, Петър Станчев, Петя Неделчева, Виолина Данчева и Елица Стоянова. Всеки един от тези състезатели спечели по няколко медала и много грамоти.

Първи национален шампионат по Ушу/Лей Тай – гр.Бургас, ноември 1998 год.

Първият национален шампионат по Ушу/Лей Тай се проведе в град Бургас през ноември 1998 година . Той бе организиран от Българска Федерация по Ушу и Ушу клуб “Бей Син” – Бургас и бе под патронажа на кмета на гр.Бургас г-н Йоан Костадинов. Лей Тай е изключително освободен правилник за провеждане на турнири по свободен бой в Ушу. Състезателите от отбора на Българска Ушу Академия се представиха отлично и спечелиха призовите места, както следва:

 • Иван Славов – І място (кат. 65-80 кг.)
 • Ангел Николов – І място ( кат. тежка)
 • Иван Славов – І място (кат. абсолютна)
 • Иван Марков – ІІ място (кат. 65-80 кг.)
 • Сали Мустафов – ІІ място (кат. до 65 кг.)
 • Иван Рангелов – ІІ място (кат. + 80 кг.)
 • Златомир Велчев – ІІІ място (кат. + 80 кг.)
 • Дончо Начев – ІІІ място (кат. до 65 кг.)

Първи открит турнир по източни бойни изкуства за купа “Варна” – декември 1998 г.

Първи открит турнир по източни бойни изкуства за купа “Варна” се проведе през декември 1998 година в зала “Конгресна” на Двореца на културата и спорта” във Варна. Турнира обединява деца – участници от различните видове бойно изкуства. Надпреварата се проведе в три дисциплини – сила, ката и спаринг. В дисциплината “ката” при момичетата в призовата тройка се класираха екзотичната Стефка Фонг До, Виолина Данчева и Елица Стоянова, а при момчетата Васил Георгиев. Нашите представители направиха и много демонстрации.

Втори открит турнир по източни бойни изкуства за купа “Варна” – март 1999 г.

Втори открит турнир по източни бойни изкуства за купа “Варна” се проведе през март 1999 година в зала “Конгресна” на Двореца на културата и спорта в град Варна. Той бе организиран от Асоциацията на източните бойно изкуства (АИБИ) и Община Варна.. Турнира събра повече от 80 бойци от осем варненски клуба от всички бойни изкуства. В дисциплината “ката” вниманието беше насочено основно към възпитаниците на Станчо Станев от Българска Ушу Академия. Републиканската шампионка за миналата година, 15 годишната Деница Стаоянова, отново бе недостижима и грабна първото място.

Национален коледен фестивал по Ушу – Варна 1998 година

– Четвърти републикански турнир по ушу за деца – Варна, май 1999 г.

Четвъртият републикански турнир по Ушу за деца се проведе по традиция в началото на май 1999 година във Варна. Организатор отново беше Българска Ушу Академия – Варна с ръководител Станчо Станев. Турнира отново събра най-изявените деца-състезатели по Ушу от клубовете практикуващи Ушу с деца. Някои от тях не можаха да участват за съжаление. Новото на този турнир бе, че състезателите от различните Ушу училища във Варна участваха и се състезаваха за Българска Ушу Академия. Традиционно доказалите се състезатели отново блеснаха със своите качества и умения. Нашите състезатели завоюваха общо 23 първи места, 16 втори места и 6 трети места. Главен съдия на турнира бе Станчо Станев.

Участващи отбори:

 1. Ушу клуб “Хей Лун” – гр.Димитровград
 2. Ушу клуб “Дзин Фън” – гр.Добрич
 3. Ушу клуб “Дзин Бао” – гр.Търговище
 4. Ушу клуб “Даос” – гр.Харманли
 5. Ушу клуб “Гоар” – гр.Варна
 6. Ушу клуб “Хей Хай Лун” – гр.Варна
 7. Ушу клуб Белият орел” – с.Сладка вода, Варненско
 8. Ушу клуб “Делфинче” – гр.Варна
 9. Българска Ушу Академия – гр.Варна

– Състезателна програма:

 • Чан Чуан (Дълъг юмрук)
 • Нан Чуан (Южен юмрук)
 • Тайчи Чуан (Юмрукът на Великият предел)
 • Шаолин Чуан (Юмрукът от Шаолин)

Сянсин Чуан (Подражателни стилове):

 • Хоу Чуан (Юмрукът на Маймуната)
 • Цзуй Чуан (Юмрукът на Пияния)
 • Танлан Чуан (Юмрукът на Богомолката)
 • Шъ Чуан (Юмрукът на Змията)
 • Инчжоу Чуан (Стилът на орловите нокти)

Дуан Цъсе (късо оръжие):

 • Дао Шу (изкуството на сабята)
 • Цзян Шу (изкуството на меча)

Чан Цъсе (Дълго оръжие):

 • Гун Шу (Изкуството на тоягата)
 • Чиен Шу (Изкуството на копието)
 • Дуй Лян (Театрализирани двубои
 • Цзити Сянму (Отборни изпълнения)

– Възрастови групи:

 • Предучилищна възраст
 • Ученици първи клас
 • Ученици втори клас
 • Ученици трети клас
 • Ученици четвърти клас

– Класиране на нашите състезатели:

Предучилищна възраст:

 • Александър Цветков – І място (Чан Чуан – момчета)
 • Драгомир Петров – І място (Чан Чуан – момчета)
 • Нели Попова – ІІ място (Чан Чуан – момичета)
 • Славея Пламенова – ІІ място (Чан Чуан – момичета)
 • Йоана Петкова – ІІІ място (Чан Чуан – момичета)
 • Симеон Тонев – ІІІ място (Чан Чуан – момчета)

Ученици първи клас:

 • Йоланта Петрова – І място (Чан Чуан – момичета)
 • Василена Николаева – ІІ място (Чан Чуан – момичета)
 • Атанаска Петкова – ІІІ място (Чан Чуан – момичета)

Ученици втори клас:

 • Ангел Дечев – І място (Чан Чуан – момчета)

Ученици трети клас:

 • Албена Романова – І място (Чан Чуан – момичета)
 • Васил Георгиев – І място (Чан Чуан – момчета)
 • Васил Георгиев – І място (Дао Шу – момчета)
 • Албена Романова – І място (Цзян Шу – момичета)
 • Елица Стоянова – І място (Цзян Шу – момичета)
 • Васил Георгиев – І място (Гун Шу – момчета)
 • Елица Стоянова – І място (Гун Шу – момичета)
 • Ростислав Аврамов – ІІ място (Чан Чуан – момчета)
 • Елица Стоянова – ІІ място (Чан Чуан – момичета)
 • Ростислав Аврамов – ІІ място (Дао Шу – момчета)
 • Симона костова – ІІ място (Дао Шу – момичета)
 • Ростислав Аврамов – ІІ място (Гун Шу – момчета)
 • Мариана Николаева – ІІІ място (Чан Чуан – момичета)
 • Митко Евгениев – ІІІ място (Нан Чуан – момчета)

Ученици четвърти клас:

 • Виолина Данчева – І място (Чан Чуан – момичета)
 • Петя Неделчева – І място (Нан Чуан – момичета)
 • Стефан Друмев – І място (Чан Чуан – момчета)
 • Петър Станчев – І място (Нан Чуан – момчета)
 • Петър Станчев – І място (Дао Шу – момчета)
 • Петя Неделчева – І място (Дао Шу – момичета)
 • Стефан Друмев – І място (Цзян Шу – момчета)
 • Виолина Данчева – І място (Цзян Шу – момичета)
 • Петър Станчев – І място (Гун Шу – момчета)
 • Петя Неделчева – І място (Гун Шу – момичета)
 • Стефка Фонг До – І място (Чиен Шу – момичета)
 • Стефан Друмев – І място (Сан Да – момчета – 39 кг.)
 • Стефан Друмев – ІІ място (Гун Шу – момчета)
 • Елица Цветкова – ІІ място (Чан Чуан – момичета)
 • Филип Колев – ІІ място (Нан Чуан – момчета)
 • Василена Добрева – ІІ място (Дао Шу – момичета)
 • Стефка Фонг До – ІІ място (Дао Шу – момичета)
 • Виолина Данчева – ІІ място (Гун Шу – момичета)
 • Мари Николова – ІІ място (Чиен Шу – момичета)
 • Петър Станчев – ІІ място (Сан Да – момчета 43 кг.)
 • Виктория Попова – ІІІ място (Чан Чуан – момичета)

– Пети републикански турнир по Ушу за деца – гр.Варна, 13 май 2000 год.

Петият юбилеен републикански турнир по Ушу за деца се проведе отново във Варна на 13 май 2000 година. Организатор на турнира бе Българска Ушу Академия съвместно с Община Варна. Турнирът беше включен вече официално в програмата на общината за финансиране, като традиционно за града мероприятие. Като за юбилбеен турнир организаторите си поставиха много по-големи изисквания в организационен и технически план. В състезателната програма бяха включени и дисциплините от задължителната програма за международни състезания според EWF  и IWF. Така, по-напредналите състезатели показаха уменията си и в тази програма, което им даваше възможност за добро представяне на международни състезания. Бяха променени и възрастовите групи, като горната граница се повиши до 8 клас. Участваха състезатели от всички центрове по Ушу  в страната, като състезателите вече бяха по-малко, но на по-високо техническо ниво. Нашите състезатели се представиха традиционно добре, като завоюваха 25 първи места, 16 втори места, 13 трети места и отборната титла. След награждаването на победителите се проведе кратко тържество на което дирактора на Българска Ушу Академия г-н Станчо Станев символично разряза с меч голяма торта, направена специално за юбилейното издание на турнира и почерпи състезатели и треньори. Кратко слово произнесе г-жа Мария Неделчева от русенския клуб.

– Участващи отбори:

 1. Ушу клуб “Калагия” – гр.Русе
 2. Ушу клуб “Дзин Фън” – гр.Добрич
 3. Ушу клуб “Дзин Бао” – гр.Търговище
 4. Ушу клуб “Бей Син” – гр.Бургас
 5. Ушу клуб “Даос” – гр.Харманли
 6. Българска УшуАкадемия – гр.Варна

– Възрастови групи:

 1. Деца до 7 години
 2. Ученици 1 и 2 клас.
 3. Ученици 3 и 4 клас.
 4. Ученици 5 и 6 клас.
 5. Ученици 7 и 8 клас.

– Състезателни дисциплини:

Обща програма:

 1. Чуан Шу – ръчни форми от външни стилове
 2. Ней Дзя Чуан Шу – ръчни форми от вътрешни стилове
 3. Дуан Цъсе – къси оръжия (сабя, меч)
 4. Чан Цъсе – дълги оръжия (тояга, копие)
 5. Дуй Лян – театрализилани двубои със и без оръжие
 6. Цзити Сянму – отборни изпълнения (4 момчете и 4 момичета)

Задължителна програма по EWF и IWF:

 1. Чан Чуан
 2. Нан Чуан
 3. Тайчи Чуан
 4. Дуан Цъсе (сабя, меч)
 5. Чан Цъсе (тояга, копие)
 6. Традиционни стилове
 7. Традиционни оръжия
 8. Сан Да (свободни двубои)

– Класиране на нашите състезатели:

– Деца до 7 години:

 • Александър Цветков – І място (Чуан Шу – момчета)
 • Александър Цветков – І място (Чан Цъсе – момчета)
 • Жени Добромирова – І място (Чуан Шу – момичета)
 • Виктор Николаев – ІІ място (Чуан Шу – момчета)
 • Минчо Георгиев – ІІІ място (Чуан Шу – момчета)

– Ученици първи  и втори клас:

 • Нели Попова – І място (Чуан Шу – момичета)
 • Бояна Валентинова – ІІ място (Чуан Шу – момичета)
 • Виктор Николаев – ІІ място (Чуан Шу – момчета)
 • Милан Димитров – ІІІ място (Чуан Шу – момчета)
 • Славея Монева – ІІІ място (Чуан Шу – момичета)
 • Василена Николаева – ІІІ място (Чуан Шу – момичета)

– Ученици трети и четвърти клас:

 • Ростислав Аврамов – І място (Чуан Шу – момчета)
 • Васил Георгиев – І място (Чан Цъсе – момчета)
 • Симона Костова – І място (Чан Цъсе – момичета)
 • Митко Евгениев – ІІ място (Чан Цъсе – момчета)
 • Лили Райкова – ІІ място (Чан Цъсе – момичета)
 • Дилян Димитров – ІІ място (Чуан Шу – момчета)
 • Симона Костова – ІІ място (Чуан Шу – момичета)
 • Митко Евгениев – ІІІ място (Чуан Шу – момчета)
 • Лили Райкова – ІІІ място (Чуан Шу – момичета)
 • Ангел Дечев – ІІІ място (Чан Цъсе – момчета)

– Ученици пети и шести клас:

 • Петър Станчев – І място (Чуан Шу – момчета)
 • Петър Станчев – І място (Чан Цъсе – момчета)
 • Петя Неделчева – І място (Дуй Лян)
 • Виолина Данчева І място (Дуй Лян)
 • Виолина Данчева – І място (Чан Чуан – EWF – момичета)
 • Албена Романова – І място (Чан Чуан – EWF – момичета)
 • Петя Неделчева – І място (Нан Чуан – EWF – момичета)
 • Ростислав Аврамов – І място (Чан Цъсе -EWF – момчета)
 • Виолина Данчева – І място (Чан Цъсе (Чиен) -EWF – момичета)
 • Петя Неделчева – І място (Чан Цъсе (Гун) – EWF –  момичета)
 • Петя Неделчева – І място (Цзити Сянму)
 • Виолина Данчева – І място (Цзити Сянму)
 • Симона Костова – І място (Цзити Сянму)
 • Елица Цветкова – І място (Цзити Сянму)
 • Митко Евгениев – І място (Цзити Сянму)
 • Ростислав Аврамов – І място (Цзити Сянму)
 • Филип Колев – І място (Цзити Сянму)
 • Мари Николова – І място (Цзити Сянму)
 • Петя Неделчева – ІІ място (Чуан Шу – момичета)
 • Мари Николова – ІІ място (Чан Цъсе (Чиен) – EWF – момичета)
 • Филип Колев – ІІ място (Чан Цъсе – момчета)
 • Виолина Данчева – ІІ място (Чан Цъсе – момичета)
 • Ростислав Аврамов – ІІ място (Чан Чуан – EWF – момчета)
 • Петър Станчев – ІІ място (Чан Цъсе – EWF – момчета)
 • Виолина Данчева – ІІ място (Дуан Цъсе – момичета)
 • Мари Николова – ІІ място (Дуй Лян)
 • Ростислав Аврамов – ІІ място (Дуй Лян)
 • Виолина Данчева – ІІІ място (Чуан Шу – момичета)
 • Елица Цветкова – ІІІ място (Чуан Шу – момичета)
 • Петя Неделчева – ІІІ място (Дуан Цъсе – момичета)
 • Елица Цветкова – ІІІ място (Дуй Лян)
 • Васил Георгиев – ІІІ място (Дуй Лян)
 • Васил георгиев – ІІІ място (Чан Цъсе – EWF -момчета)