fbpx

Цигун Терапия (Цигун Лиао Фа)

Цигун терапията (Цигун Ляофа) е един от основните методи на традиционната китайска медицина (ТКМ), заедно с иглотерапията (Чжън), лечебният точков масаж (Ан Мо), изгарянето с билкова пура – Мокса (Цзю Ляофа) и ползването на лечебните треви. Този метод е може би най-ефективен и бъзродействащ, но за съжаление е твърде малко разпространен, като метод.  За овладяването му са необходими няколко десетилетияза изучаването на същността на традиционната китайска медицина, нейните философски принципи и целенасочени занимания за изучаване на принципите и методите на Цигун, чрез различни упражнения и комплекси.

Въздействието на този метод е насочено към системата от меридиани Цзин – Ло, биологично активни точки (Сюе) и точките на болката (А Шъ). Като цяло, Цигун терапията се разделя на няколко метода:

  • cigImage1Динамична Цигун терапия – се прилага, когато пациента, с помощта на Цигун терапевта овладява определен специализиран комплекс за неговото заболяване и така, повтаряйки го известно време подпомага лечебният процес и възстановява енергийният баланс в болното място.
  • Пасивна Цигун терапия – се прилага, когато пациента има в момента определен сериозен проблем, който не му позволява да се движи, предизвиква силни болки и изисква намесата на Цигун терапевта, който с определени Цигун манипулации се справя с проблема възстановявайки енергийният баланс на болното място на пациента, намиращ се в седнало или легнало положение.
  • Дистанционна Цигун терапия – се прилага, когато се налага намесата на Цигун терапевта, а пациента не може да дойде при него поради невъзможност или поради пребиваването му на далечно растояние в момента. Този метод се владее от изключително малко специалисти, дори и в Китай.