fbpx

Рефлексотерапия (Ан Чжан Лиао Шън)

reflexoterapiq01103Рефлексотерапията (Ан Чжан Лиао Шън) е един от основните методи на традиционната китайска медицина. Той се базира на разбиране за съществуването в човешкото тяло на определени „рефлекторни зони”, отговарящи на определени части и органи от човешкото тяло. Такива рефлекторни зони са ушните раковини, дланите, ходилата, пръстите на ръцете, зениците на очите и други. Въздействието се осъществява с помощта на иглоубождане, масаж, нагряване с лечебни треви (Мокса), чрез семена, магнити и други.

Въпреки индиректното си действие рефлексотерапията е много ефективен, безопасен метод на въздействие и е подходящ за хора от всички възрасти. Въздействието му върху рефлекторната зона може да продължава по 24 часа в денонощието.

Един от най-ефикасните методи на Рефлексотерапията е „Лечение по базисни точки”

reflexoterapiq01102На дланите и ходилата се намират специфични базисни точки, които за разлика от точките на съответствие на органите, оказват силно изразено хармонизиращо влияние върху целия организъм. Те се прилагат ефективно при лечение на остри вирусни заболявания (грип, простуда), хронични болести, за възстановяване след операции, тежки травми, при немощни хора, в пролетно-есенния период за засилване на имунната система, при възрастни хора и деца.

Обикновено тези точки се третират с мокса, но могат да се „сгреят” със семена на черен пипер до зачервяване на кожата или усещане за топло.

reflexoterapiq01104Може да се третират всички точки едновременно или избираме 2 – 3 точки в зависимост от мястото и остротата на патологичния процес.

При хронични болести се използват базисните точки върху Ин-страна на дланите и ходилата, а при остри заболявания – Ян-повърхност на дланите и ходилата. При заболявания на органите над диафрагмата се използват точките над проекцията на диафрагмата, а при заболявания на пикочно-половата система се стимулират точките, разположени под линията на диафрагмата, в долната част на стомаха.

Лечението по базисните точки може да се използва като самостоятелен метод или заедно с други методи.

ЛЕЧЕНИЕ С ВЕНДУЗИ

reflexoterapiq01101Вакумтерапията и масажа с вендузи са едни от най-ефективните физиологични методи за безлекарствено лечение на организма, който действа като мобилизира собствените си ресурси.

Масажа с вендузи се базира на рефлекторния метод, основан на възникване на хипермия и дразненето на кожните рефлектори от вакуума във вендузата. След такъв масаж се подобрява периферното кръвообръщение и  лимфопотока. Засилва обмяната на веществата и кожното дишане в масажираната област. Кожата става гъвкава, елестична и устойчива на температурни и механични дразнения. Мускулите стават по-тонизирани. В областта на въздействие се образуват биологично активни вещества, засилващи обменните и възстановителни процеси. Лимфодрениращият ефект на масажа намалява оттоците, което е необходимо условие за лечението на целулит. При въздействието на вакуум-терапията се отделя екстрат от потните жлези, съдържащ вещества които в определена концентрация са вредни за организма. Това подпомага бързото изчистване на организма от токсини.   Този метод позволява бързо и безопасно да се спира болката при редица заболявания, а също да се използва като профилактика.  Вакуум-терапията може да се използва и като метод за диагностика.

Видове  вендузи:

  • Класически (стъклени)
  • Вендузи „Канджу”(пластмасови, вакумни с магнити)
  • Вендузи (пластмасови,пневматични, меки)