fbpx

Нагряване с билкови пури – Мокса (Цзю)

acupuncture_mox01Нагряването с билкови пури (Цзю) е един от основните методи на традиционната китайска медицина.  При него като работен инструмент се използват билкови пури, най-често пелинови, билкови конуси и други с които се нагряват определени биологично активни точки (Сюе), енергийни меридиани (Цзин – Ло), енергийните резервоари (Дан Тиен), точките на болката (А Шъ), рефлекторните зони, както и определени точки върху тях.

Това е един много ефективен, приятен и евтин метод, при който за дълго време се запазва усещането за приятна топлина, заради съдържащите се в пурата белтъци, въглеводороди и етерични масла. Въздействието и е ефикасно и концентрирано.С нея се работи лесно и удобно, температурата при запалване на билковата пура достига 43 – 45С.

moksaImage202moksaImage201Цзю може да се практикува и самостоятелно след консултация и препоръка от специалист по традиционна китайска медицина. Предимствата на тази терапията, са че при нея няма усложнения като при иглотерапията (чупене на игли), не се налага да се дезинфикцира, особено при кожни заболявания и може да се прилага при всички биологично активни точки, които са трудни за иглотерапията и за дезинфекция.