fbpx

Лечебен точков масаж (Ан Мо)

anmo1Лечебният точков масаж (Ан Мо) е един от основните методи на традиционната китайска медицина (ТКМ), заедно с иглотерапията (Чжън), Цигун терапията (Цигун Ляофа), изгарянето с билкова пура – Мокса (Цзю Ляофа) и ползването на лечебните треви. Лечебният точков масаж (Ан Мо) е най-ефективният метод на традиционната китайска медицина за самостоятелно лечение на различни заболявания.

Още преди 5000 години китайците открили, че натискането върху определени точки на тялото облекчавало болката в даденото място и облекчавало състоянието на определени части на тялото и целият организъм. Постепенно били открити и точки, които оказвали ползотворно влияние и върху вътрешните органи.

anmo3Въздействието на този метод е насочено към системата от меридиани Цзин – Ло, биологично активни точки (Сюе) и точките на болката (А Шъ). То се осъществява с помощта на различни манипулации, като натиск, разтриване, пощипване и почукване, изпълнени с помощта на върховете на пръстите, тенара и хипотенара на китката, с юмрука или лакета на масажиста. По този начин се подпомагало балансирането на Ци в болният участък.

anmo2

Другите наименования на лечебният точков масаж, които могат да се срещнат  освен „Ан Мо” са „Туй На”, „Чжъя Ляофа” или Чжън с пръсти.